UVODNIK

 
 

 

Ulje za obitelj

Dobro je u novu godinu ući s uljem koje istječe iz ikone Gospe iz Soufanieha u Siriji (Damask), jer tamošnja obitelj Mirne i Nikole Nazzoura, melkitske katolikinje i pravoslavca, svijetu govori da jedinstvo Crkve proistječe iz sklada minijaturne zajednice, obitelji, kako čitamo u tekstu Soufanieh od početka O. Robert J. Foxa. Sjećamo se, ikona Gospe iz Soufanieha bila je na naslovnici ZP-a (10) iz 2000. godine, prateći temeljno ekumensko ostvarenje našeg apostolata: 1. susret u Sarajevu.

Dnevnički nastavak S mislima na tatu (2.), koji je neobično bogat svjedočenjima i događanjima, ukazuje na viziju pokojnog urednikova oca, Duška: umjetničku kršćansku obitelj. Fenomen, o kojem možemo dubinski i naširoko meditirati u ovom broju. Njemu se svakako pridružuje i tema Uskrsnuća, rođenog iz Križa, koja progovora iz članaka o Garabandalu (Pisma ocu Ramonu Andreu – Pitanja i odgovori: Pisma iz garabandalske zajednice), i 90-toj godišnjici razapinjanja oca Pia iz Pietrelcine: Gennaro Preziuso: Devedeset godina prije: Kako je padre Pio bio razapet – Gerardo di Flumeri: Smrt Sv. Franje i smrt oca Pia. – ali i iz kratkog članka o ekshumaciji kardinala Newmana, povodom njegove skore beatifikacije.

Započinjanje, pak, biografije Sv. Brigite Švedske Gisberta Kranza, vodi nas i nehotice prema uspoređivanju žena kakve su bile Brigita, Marija Beltrame, ili kiparica Camille Claudel. Razmišljajući o njima, njihovim obiteljima, sudbini, što šta zaključujemo o Europi, društvu.

U Crkvi Jednoj, susrećemo se opet sa zanimljivim tekstom o. Zelinskog, s viješću o smrti Alekseja II., Moskovskog patrijarha, ali i s odnosom koji je pokojni Patrijarh imao s Carigradskim patrijarhom Bartolomejem I., glede Estonske pravoslavne crkve. Ne zaobilazeći probleme, vidimo i nadamo se Sjedinjenju Crkava. Ta nada je pogotovo ojačana čitanjem priloga u Susretima Istoka i Zapada.

U cijelosti objavljujemo važan esej našeg poznanika, dra Darka Gašparovića (s kojim smo od prvih brojeva ZP-a gradili Teodramu croaticu): Kršćanska nada u globalnom svijetu. Izvanredna analiza stvarnosti Nade, kao jedne od tri bogoslovne vrline, s kojom smo prešli prag Tisućljeća, u romanima četvorice hrvatskih suvremenih romanopisaca.

Ove novosti, zacementirane su našim starim temama, među kojima je posebno zanimljiva ona koja je tradicionalno na početku: Gospa Amsterdamska – čitanje Njezinih poruka u odnosu na suvremene događaje.

Jozefa Menendez, John Leary, Sveti Gral iz Valencije…U Papi Svjedoku, na našu židovsku temu nas podsjeća članak Johna Thavisa: Pio XII. zapamćen…i branjen.

Hvala prevoditeljima: Fra Stanko Pavlović, Boža Rabo, Zdenka Kasapić-Foret, Klara Jelić, Stjepo Kutleša, Silvana Madunić, Aleksandra Chwalowsky, Milan Šapina, Anđelko Debanić.

Urednik