UVODNIK

 

Su-otkupljenje i su-stvaranje

“Križ treba biti upotrebljen ne samo kao znak bijega nego kretanja prema naprijed; križ treba sjajiti pred nama ne samo kao pročišćujući nego kao motivirajući.”

Teilhard de Chardin

Jest da smo preskočili srpanj ove godine, ali ponekad je to dobro ne samo radi financija u kriznoj godini, kada američke burze krahiraju, - nego i da bismo u jednom debljem svesku (ne samo debljem brojem stranica, nego i činjenicama i uvidima) jasnije vidjeli povezanost i kontinuitet koji od osude Hrvatskih generala u travnju, vodi preko Papina posjeta Hrvatskoj do slučaja Dajla u kolovozu. Da smo kojim slučajem mogli izdati srpanjski broj 54., umjesto dvobroja 54./55., ne bismo tako jasno sagledali tu povezanost od travnja do kolovoza 2011.

Urednikov nikad obimniji dnevnik je tu onaj prilog koji svemu daje cjelinu, a potom nizovi ostalih priloga produbljuju postavljene probleme. Smisao patnje u uvjetima progona, aktivno preuzimanje osobnog i zajedničkog križa (križa pateće Crkve), su-otkupljenje i su-stvaranje – razmatraju se i potresno doživljavaju u člancima Roberta Faricya&Lucy Rooney Poznavati Isusa u Svijetu – moliti s Teilhard de Chardinom, Vesne Ujević Bog, Crkva, religija i smisao patnje u životu Tina Ujevića, ili u Otvorenom pismu oca Ingeberta Naaba Hitleru, što je prilog životopisu Tereze Neumann.

Dakako, da se ovome pridružuje naša početna blok-tema o Mučenicima (Opat Giuseppe Ricciotti Vrijeme mučenika – Sv. Alfons De Liguori Pobjede mučenikaPavel Florenskij Ne zaboravite me), koja je mnoge čitatelje u prošlom broju oduševila, a vjerojatno je među njima i naš biskup Mile Bogović, na čiju se knjigu Žao mi je naroda osvrćemo, sa središtem u crkvi Hrvatskih mučenika u Udbini.

Središnja osobnost ovog broja, i s reprodukcijama njegovih djela, jest isusovački umjetnik p. Marijan Gajšak, kojeg je urednik osobno poznavao. Crkva Jedna donosi urednikove meditacije o ruskoj duhovnosti u Čekajući Vassulu, izvrstan govor Carigradskog ekumenskog patrijarha o monasima na putu Crkve Jedne, zatim prosvjetljujući članak Susan Webb o ukazanjima Gospe u Egiptu (Zeitoun i druga mjesta), u kontekstu nedavnih društvenih vrenja u toj zemlji. Nastavljamo se dakako družiti s ocem Izidorom, ruskim starecom, čiji kompletni životopis očekujemo kao knjigu.

U Papi Svjedoku smo se odlučili prevesti članak Gerarda O’Connella Do samog srca Europe, da vidimo kako jedan strani novinar promatra posjet Benedikta XVI. Hrvatskoj, posebice u kontekstu teme “srca Europe” i odnosa prema Europi.

Što se svetaca tiče, nastavljamo s hagiografijom Sv. Martina iz Porresa, i počinjemo sa Svetom Terezijom od Anda (autor je karmelićanin, P. Antonio Sagardoy), čiji smo kratki životopis donjeli pred dva broja: dakle svetci Južne Amerike.

M. D. Maja je imala drugi dio Retrospektive u zagrebačkoj galeriji Ulrich, donosimo i tekst Stanka Špoljarića o toj izložbi: Život žene. Duškovi prilozi o Politici izrastaju u knjigu, koja će se u Sabranim djelima jednog slikara pojaviti krajem ove godine.

Stjepan Hodočasnik se vratio biciklom iz Svete zemlje, i potrudio se napisati izvještaj. Otac Pio je naš glavni zaštitnik.

Hvala vjernim prevoditeljima: Fra Stanku Pavloviću, Boži Rabo, Zdenki Kasapić-Foret, Silvani Madunić, Klari Jelić, Milanu Šapini, Igoru Bilandžiću.

Urednik