Ostale vijesti – pisma

Sabrana djela B. Maleševića (34 knjiga)

Ove, 2012. godine, trebao bi započeti projekt objavljivanja Sabranih djela urednikovih raspoređenih u 34 knjiga. U tablici svih 34 naslova iznesenoj niže, boldani (masno otisnuti) su naslovi koji su objavljeni do sada u biblioteci Dvaju Srdaca ili (prije ’97.) u drugim bibliotekama. Naslovi koji nisu boldani, još se nisu pojavili kao knjige. Na početku se planiraju kao knjige objaviti naslovi pod br. 13, 16 i 22 (Čekajući Vassulu, Otkrivenje Otkrivenja, Ekumenski susreti), kao i pripremiti drugo izdanje Poetike adolescencije (br. 1), ili Sabrane drame (br. 5). Ujedno urednik namjerava napisati autobiografiju (br. 32).

1. Poetika adolescencije

2. Tajni plamen svijeća

3. Crkva posinjenja

4. Posljednji sud Marije iz Montpelliera (pripovijetke)

5. Sabrane drame (Monsieur Racine, Orao slomljenih krila, Mala Terezija, Engleska trilogija, Nadbiskup Vrhbosanski)

6. Odjel za rak (dramatizacija Solženjicinova romana)

7. Teatarske kritike i eseji

8. Vjera i umjetnost

9. Veliko obećanje (I)

10. Veliko obećanje (II)

11. Veliko obećanje (III)

12. Članci i feljtoni (Vjesnik, Veritas, Glasnik HDZ-a, Večernji list)

13. Čekajući Vassulu

14. Ljubav i bol

15. Međugorje: iz tame u Svjetlo

16. Otkrivenje otkrivenja

17. Rimski dnevnik

18. Za sjedinjenu kršćansku Europu

19. Međugorje: Trijumf Dvaju Srdaca

20. Dnevnici mladića (1979. – 1990.)

21. Apostolat

22. Ekumenski susreti

23. Naše desetljeće (dnevnici u Zlatnom peru, ‘98. do 2011.)

24. Svi predgovori i svi uvodnici (predgovori izdanjima biblioteke Dvaju Srdaca – uvodnici Zlatnome peru – ‘97. do 2011.)

25. Teodrama croatica

26. Dva Svjedoka (roman)

27. Cvijet bola (roman)

28. Vršci cedara libanonskih

29. Ana Marija Marović

30. Umjetnička obitelj: pedeset godina (Anđeli našeg vremena – Tanja Malešević – Duško Malešević – Maja Dolenčić-Malešević)

31. Veronikin rubac (eseji o likovnoj umjetnosti)

32. Povijest duše jednog književnika, apostola

33. Korespondencija s nadbiskupom Franom Franićem i hrvatskim biskupima

34. Bijela ruža (korespondencija s čitateljima biblioteke Dvaju Srdaca i Zlatnoga pera u domovini i inozemstvu)

***

Neki gore spomenuti naslovi tvore Pet trilogija:

1. Esejistička Trilogija velikih promjena (1989.–1991.) – eseji tijekom pada komunizma na Istoku Europe

2. Dnevničko-putopisno Veliko obećanje I, II, III (1992./’93.) – dnevnici, putopisi tijekom rata u Hrvatskoj i BiH

3. Autobiografska trilogija “Ja ću donjeti kraj vašem ropstvu” (1995.-’97.) – autobiografska proza

4. Dramska Engleska trilogija (1996.)

5. Romaneskna trilogija Vrijeme Antikrista (2004.–2013.) – romani (Dva Svjedoka, Cvijet bola, Vrhovi cesara libanonskih)

(Listopada 2011. s ovog popisa nisu napisane knjige pod brojem 28 i 31. (koja je djelomično napisana).)

Pripovijetka Dječak sa zlatnom jabukom prevedena na poljski

Urednikova pripovijetka iz ciklusa Posljednji sud Marije iz Montpellierea, koja se bavi temom hrvatskih i poljskih pavlina Dječak sa zlatnom jabukom, početkom godine je prevedena na poljski (prevoditeljica gđa Anna Szwajczak – Ćavar). Nadamo se upravo počev od te pripovijetke u skoro vrijeme započeti književni apostolat u Poljskoj, u širem kontekstu projekta Pojam Europe u književnom djelu B. Maleševića.

Nadbiskup Marin Srakić o EU

Nadbiskup Marin Srakić je izjavio da se Bruxelles prema Katoličkoj crkvi, glede pitanja obitelji, odnosi kao prema islamskim teroristima. Otac nadbiskup je, kako bijahu izvjestili na Hrvatskoj televiziji, izjavio kako se  nada mirovini, prvenstveno misleći na nerješive poteškoće na toj relaciji.

Čudo u pravoslavnoj crkvi Velikomučenika Dimitrija u Skopju

Mediji su javili da se na katolički Uskrs, a na pravoslavnu Cvjetnicu ove godine u pravoslavnoj crkvi velikomučenika Dimitrija u Skoplju desilo čudo: freske iz starih vremena poprimile su preko noći posve svježu, Božjom rukom restauriranu zlatnu pozadinu aureola. Slična čuda koja nas vode u smjeru obnavljanja vjere u čudo Uskrsnuća i prema misli i potrebitosti razmišljanja o Crkvi Jednoj – su se već dešavala u pravoslavnoj Rusiji...Valja u ovom broju pročitati reportažu Vinka Juzbašića iz Makedonije i okolnih područja...

NOVO U BIBLIOTECI DVAJU SRDACA:

Otac Pio iz Pietrelcine: PISMA I – (korespondencija s duhovnim vođama (1910.–1922.), prijevod fra Stanko Pavlović, ilustracije Tatjana Malešević

U svibnju izlazi knjiga Pisama (ukupno njih 630) koja je otac Pio izmjenjivao tijekom 12 godina sa svojim duhovnim vođama, ocem Benedettom i ocem Agostinom. Fragmente smo objavljivali u prošlim brojevima, sada izlazi kompletna knjiga s uvodom talijanskih kapucina, fus-notama, kazalima...Otprilike tisuću stranica.

Knjiga se može naručiti na brojeve: 01-201-126, 098-237-596

Novosti o likovnim djelima Duška Maleševića

Oni koji su upoznali likovno djelo Dušana Maleševića, bilo preko retrospektivne izložbe svibnja 2009., bilo preko velike monografije ili web stranice art-gallery.com (zlatnopero.com), s radošću će dočekati vijest da je Duškov portret Frana Vukadina iz 1980., kojemu je prijetilo propadanje (pukotine u slojevima boje), i kao takav je reproduciran u monografiji – kompletno restauriran u restauratorskoj radionici.

Osim toga Ivan Brezovec je fotografirao neka Duškova djela koja su bila u privatnom vlasništvu, kao vlasništvu dra Željka Reinera (dva portreta u ugljenu njegovoga oca, dra Reinera).